Ceaiul alb – antiviral si antimicrobian
Ceaiul alb a fost folosit drept medicament timp de secole. In prezent, s-a descoperit ca datorita cantitatii mari de antioxidanti, ceaiul alb poate distruge in cateva minute un numar foarte mare de virusi si bacterii, avand efect antimicrobian.
„Considerat una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume, ceaiul alb este obtinut din mugurii sau frunzele tinere ale plantei Camelia Sinenis. Este tipul de ceai la care frunzele sunt procesate cel mai putin, astfel ca gustul aduce cel mai mult cu cel al frunzelor crude. Totusi mugurii sau frunzele sunt supuse tratamentului cu aburi pentru a se preveni oxidarea iar apoi sunt uscate rapid. Acest tip de ceai se produce in cantitati mai mici decat alte varietati si este de obicei mai scump. Este considerat o delicatesa, o bautura a aristocratilor. Infuzia rezultata este deschisa la culoare, de obicei galben-aurie”, afirma Angela Beju, terapeut naturist.
Extractul din ceai alb este un produs care mentine si protejeaza sanatatea celor care il consuma.
Ceaiul alb, bogat in antioxidanti
Antioxidantii sunt substante nutritive care protejeaza organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi (electroni nepereche din celule care pot provoca dezechilibre enzimatice, mutatii sau chiar pot transforma celulele normale in unele canceroase). Radicalii liberi ataca ADN-ul si accelereaza imbatranirea. Scopul antioxidantilor este de a neutraliza efectul radicalilor liberi, iar ceaiul alb este incarcat cu acest „medicament” naturist.
Previne cancerul
Ceaiul alb are puterea de a preveni aparitia celulelor canceroase si lupta impotriva cancerului de colon, de prostata sau de stomac. Acesta contine o clasa de antioxidanti care inhiba cresterea celulelor tumorale si previn aparitia unora noi. In unele cazuri, s-a descoperit ca planta functioneaza la fel de bine ca un medicament, fara sa aiba efecte negative.
Scade colesterolul si protejeaza inima
Ceaiul alb este un adevarat tonic cardiac. S-a descoperit ca un alt tip de antioxidanti continut de ceaiul alb, ajuta la reducerea colesterolului. Acesta are proprietatea de a reduce riscul de boli cardiovasculare si de a proteja circulatia sanguina. Cercetatorii au descoperit faptul ca persoanele care consuma doua cesti de ceai alb pe zi, au cu 50% mai putine sanse sa decedeze in urma unui atac de cord.
Intareste oasele
Oamenii care beau cu regularitate ceai alb se bucura de mai multa forta si oase mai puternice, datorita nutrientilor pe care acesta ii contine. Ceaiul alb este benefic persoanelor care sufera de artrita sau osteoporoza.
Antiviral si antibacterial
Ceaiul alb este considerat un adevarat distrugator de virusi si bacterii. Substantele active continute de planta ofera protectie intregului sistem imunitar si ocroteste corpul de o mare varietate de boli. In acelasi timp, amelioreaza simptomele racelii, gripei si ale virusului HIV.
Dinti si gingii sanatoase
Extractul de ceai alb contine o cantitate mica de fluor si alte substante nutritive care mentin sanatatea danturii. Consumata cu regularitate, infuzia ucide bacteriile care cauzeaza placa bacteriana, cariile si halena (respiratia urat mirositoare).
Alte beneficii
Radicalii liberi, stresul, arsurile solare sau o dieta necorespunzatoare pot afecta vizibil aspectul pielii. Ceaiul alb protejeaza si infrumuseteaza pielea si ii ofera un aspect radiant, daca este consumat cu regularitate.
Studiile de specialitate au aratat ca planta poate subtia sangele si poate imbunatati functia arteriala. De asemenea, aceasta reduce cantitatea de zahar din sange si previne astfel riscul de diabet.
Reduce stresul si ofera un plus de energie.
„Consumul in exces al ceaiului alb poate determina inflamarea mucoasei gastrice. In plus, persoanelor care sufera de anemie firipiva (lipsa de fier) le este recomandat sa bea acest ceai in cantitati cat mai reduse”, ne atentioneaza doamna Beju.